Кога е невъзможно отпушване на канали

korenivkanalaПри проблемна канализация клиентите, след като са извикали няколко фирми с машини за отпушване на канализацията им, си мислят, че като пристигне камиона с вода под налягане за отпушване на канали, проблемът им ще бъде разрешен, но се оказва точно обратното – канализацията им е за ремонт. Ще ви изясним, при какви обстоятелства ремонтът на канала е неизбежен и не може да се отпуши с никакви средства и техника, а дори и с богат натрупан професионален опит в областа на канализационната практика.Един такъв случай е, когато е нарушена цялостта на канализацията т.е. тръбите са счупени по ред причини и освен това са се разместили до такава степен, че вече не са на една ос, и когато се прави опит за отпушване на канализацията, както от едната страна на запушването, така и от другата страна, накрайникът попада в пръстта и има вероятност да се заклещи, и да не може да се извади, затова специалистите в бранша, като фирма канал майстор спират да правят опити за отпушване на канала и препоръчват ремонт на канализацията. Прието е канализационната мрежа да се изгражда на по голяма дълбочина в земята от другите подземни инсталации, като електро, парно, водопровод и т.н., с цел да може да се отводняват подземните части на сградите, и в този смисъл нарушаване на цялостта на канализационните тръби обикновенно става, когато се извършват изкопни работи там, където трасето на канализацията е в близост с някоя от гореспоменатите инсталации, например при ремонт на парна инсталация. При такива ремонти се нарушава цялостта на канала и не се отсранява повредата, нито пък се сигнализира на съответното ВиК дружество. И в скоро време започват проблемите и запушванията на канала, и съответно да се викат фирмите за отпушване на канали, но ремонтът е наложителен. Счупване на каналите може да се получи и при слягане на земна маса след изкопни работи и особенно ако попадне вода, защото слягането и натискът е по-голям върху канализационния участък. Чести счупвания на тръбите се получават и при сградното канализационно отклонение в участъка, в който канала преминава през основите на сградата и излиза навън в земния пласт. Точно на това място се чупи тръбата /ако е каменинова или от бетон/, а ако е от ПВЦ се сплесква, и това е така, защото канализационната тръба е легнала на основата на сградата т.е. бетона и при слягането на земната маса извън сградата, тръбата се чупи. Затова отвора в основата на сградата, през който преминава канализационната тръба трябва да бъде по-голям за да поеме слягането на земната маса. Навремето този отвор през, който е преминавал канала се е запълвал със пластична глина или насмолено въже, или асфалтоудронна смес, с цел да има известна еластичност и така се намалява опасността от повреда на канализационната тръба при слягането на външната земна маса, а и на самата сграда.

Друг такъв случай е, когато в канализационните тръби са попаднали строителни материали /цимент, бетон, теракол и т.н./, още при самото строителство на самата сграда или при ремонти на самите апартаменти от собствениците им, и е минал по-голям период от време, след който и да се правят опити за отпушване на канали циментът не може да се разбие с никаква техника, защото знаеме, че с времето циментът /бетонът/ става по-здрав. Имало е доста случаи, когато канализацията е отпушвана от строителните отпадъци, но само, когато не е минал по-голям период от време и има някакво протичане през канала на фекалната вода. Също така, ако попадне в канализацията строителен материал, това което веднага може да се направи, е да се извади част от материала и след това, да се промие канала с по-голямо количество вода или с пожарния маркуч, ако има такъв в близост. Такива незабавни промивки и мерки могат да спестят ненужни усложнения, а и по-сериозни и скъпо струващи ремонти. При периодични запушвания на канализацията и то на едно и също място означава, че канала трябва да се прегледа от специалист по отпушване на канали, който да установи причината и да даде заключение дали ремонтът е неизбежен. Това може да се установи и при самото отпушване на канала от майстора, който го извършва, но трябва и обитателите на имота също да се интересуват за състоянието на канализацията си и да питат.

Още един случай, когато отпушване на канали е невъзможно, когато в канализацията попаднат корени и разместят канализационните тръби до такава степен, че накрайникът за рязане на корени не може да среже корените, тъй като тръбите са разместени и оста е променена. Корените проникват в канализацията през снадките на камениновите тръби там, където замазката се е разрушила или пък цялоста на тръбата е нарушена и с времето разместват тръбите. От тази гледна точка ПВЦ тръбите са по-добри и в тях могат да проникнат корени, само ако се счупят.

Надяваме се, че с тази статия сме успяли да информираме тези, които се интересуват от изложената тема. Сигурно има още какво да се пише по въпроса, но нека оставим на тези от читателите си, които желаят да научат повече по темата, да се свържат с нас, а ние от своя страна ще се постараем да им бъдем полезни.